photo andrc_zps913e6bc3.jpg photo ARBA_zps9ac1ee5f.gif photo logosmall_zps6aee9b04.jpg photo HLRSC_zps5a6650ed.gif photo NMRRC_zpsfbd18170.gif

Thursday, 20 February 2014

Resepi Dan Cara Membuat Sate Arnab



Bahan Utama
600 gram daging arnab tanpa tulang (boneless) dipotong dadu
Lidi sate (rendam selama 1 jam sebelum diguna kemudian toskan)

Bahan - Bahan Untuk Perap

4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar ketumbar (dikisar kering)
2 sudu teh jintan manis (dikisar kering)
2 sudu teh jintan putih (dikisar kering)
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai

Bahan-Bahan Tambahan
2 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Sedikit air

Cara membuat
Kisarkan (menggunakan blender) kesemua bahan-bahan untuk perap seperti diatas
Masukkan sedikit air jika terlalu melekat
Kemudian gaulkan bahan yang dikisar bersama daging arnab, garam dan gula
Tambahkan kunyit serbuk jika adunan kurang warna kuning
Perapkan semalaman didalam peti ais
Keesokannya cucuk daging dengan lidi supaya pipih & menutupi seluruh lidi
Sate siap untuk dibakar (guna arang ya)

Chat Kat Sini