Daging arnab mengandungi :
Tenaga=160kcal,
Crude Protein=18%,
Lemak=7.1%,
Air=71%,
Kolesterol=136mg/100gm,
Vit, mineral & asid amino
Dalam ertikata lain daging arnab mempunyai kandungan protein yang tinggi,kaya dengan vitamin B12, kandungan kalori, lemak, kolesterol dan asid urik yang rendah, mempunyai kandungan air tinggi berbanding dengan ternakan lain seperti ayam , lembu atau biri-biri.
Selain itu, daging arnab juga dapat merawat & mengubati pelbagai masalah seperti berikut:
- masalah pencernaan kerana dagingnya mudah hadam.
- penyakit tekanan darah tinggi dan gout.
- penyakit demam malaria.
- penyakit asma
- masalah kencing tidak lawas (dagingnya yang dibakar)
- retak batu pada kemaluan.
- dapat mengemaskan perut yang gendut.
Daging arnab juga dapat meningkatkan tenaga, memperbaiki sel-sel dalam tubuh, membentuk sel-sel baru dan meningkatkan kecerdasan otak. Ia juga berkhasiat untuk meningkatkan tenaga batin golongan lelaki dan sekiranya dimakan hempedunya oleh wanita ianya baik untuk kesuburan.
(sumber : buku Penternakan Arnab MARDI, 1995 )